Uzupełnieniem standardowego systemu grzewczego są modne ostatnio biokominki, w których jako materiał grzewczy stosuje się płynne paliwo na bazie bezwonnego, ekologicznego etanolu. Podczas jego spalania nie wydziela się dym, nieprzyjemny zapach ani popiół. Efektem spalania jest natomiast para wodna, która nawilża powietrze w pomieszczeniu, oraz dwutlenek węgla, w proporcjach podobnych do zawartych w wydychanym przez człowieka powietrzu.
Biokominki są bardzo wydajnym źródłem ciepła ? aż 100% wytwarzanej przez nie energii cieplnej trafia do pomieszczenia, w którym są zainstalowane. Jeden litr biopaliwa wystarcza na 2 do 6 godzin (w zależności od ustawienia płomienia i modelu kominka) i zastępuje grzejnik o mocy 3000 W. Zalety biokominków to także ciekawe, nowoczesne wzornictwo, łatwość i szybkość montażu oraz możliwość przenoszenia z miejsca na miejsce. Do ich instalacji nie jest wymagany serwis kominiarski, ani specjalne zezwolenia. Pomieszczenia z biokominkami wymagają jedynie dobrej wentylacji i stałego dopływu powietrza (wystarcza uchylone okno).
Rodzaje biokominków
Ze względu na rodzaj paliwa rozróżnia się biokominki:
- żelowe – opalane gotowymi wkładami zawierającymi porcję żelu (najpopularniejsza forma to puszka) lub z paleniskiem do uzupełniania zżelowanym płynem z większego zbiornika;na paliwo płynne – wyposażone w zamontowane na stałe palenisko, które uzupełnia się biopaliwem z butelki lub poręcznego kanistra.
Ze względu na użytkowanie i formę rozróżnia się biokominki:
- wolnostojące – zaprojektowane w sposób umożliwiający dowolne ustawienie biokominkanaścienne – zaprojektowane w sposób umożliwiający zawieszenie na ścianiemeble z ogniem – przeważnie stoły (stoły jadalniane lub stoliki kawowe).